Renovering av huset

Ett hus har många beståndsdelar som kan ha behov av att bli renoverade. Ska du renovera är det inte fel att först läsa dessa artiklar om bygg för att få bra tips och råd. Anledningar att renovera kan vara olika. Du kanske precis köpt ett hus som är renoveringsbehov eller om du bott ett tag i ett hus och märker det är dags att renovera för att slippa få vattenskador. Renovering kan ju även göras för att du vill förnya och fräscha upp ditt hus.

En viktig anledning att satsa på att renovera är just för att slippa få vatten eller fuktskador. Det handlar då om taket, badrummet eller att göra en dränering kring huset.

Tänk på dessa saker för att slippa tråkiga fuktskador eller problem med mögel:

  • Håll koll på taket.
  • Ha bra dränering runt huset.
  • Ta hand om fasaden.
  • Renovera badrummet i tid.

Är det läge för takbyte?

Taket är mycket viktigt att ta hand om och hålla koll på. Gör gärna rent taket två gånger om året och var uppmärkksam på om takpannor ramlar ner eller går sönder. Se även till så att taket är välisolerat. Tak byggs för att hålla länge, men ibland är det dags att byta ut det. 

Dränera om grunden

Dräneringen ska skydda husgrunden från grundvatten som stiger och från markvatten som kommer med regn och vid snösmältning. För att inte få in fukt i husgrunden är det viktigt att dräneringen fungerar. Du kan dränera på egen hand, men tänk på att det kan vara tungt och svårt att få det rätt. 

Mögel och fukt

Om du märker av mycket fukt samt kanske även drabbats av mögelangrepp så kan det vara bra att ta dit en perosn som kan mögelsanera så väl som att fuktsanera. Det är viktigt att få bort fukten, annars kommer möglet tillbaka.

Renovera badrummet

Det kan finnas många olika skäl till att renovera badrummet. Ett nytt och fräscht badrum är trevligt men samtidigt är det viktigt att renovera badrum i tid så att det inte uppstår vattenskador som kan bli riktigt kostsamma. Om det blir ett fuktläckage genom golv och väggarna kan du få stora skador på huset med skador på bjälklag och innerväggar. 

18 Dec 2020