Fynda snygga lampor på loppis

På loppis kan man göra en massa bra fynd för att piffa upp inredningen med hemma. Bland annat går det ofta att hitta snygga lampor. Det är dock ett måste att du innan du köper hem den kontrollerar lampan så att den är säker. Du kan börja med att se över lampan allmänt för att se om den är gammal och sliten. Kontrollera så att sladd och stickpropp är hela och inte har några sprickor eller andra skador. Hur ser lamphållaren och strömbrytaren ut? Finns det några märkningar på lampan? Det är bra om det finns en CE-märkning, för det betyder att tillverkaren intygar att den är tillverkad enligt de regler som gällde vid den tidpunkten. Nya lampor som säljs idag, de har krav på att ha en CE-märkning. 

Är lampan jordad eller ojordad?

När du köper din lampa så är det som så att du behöver  ha koll på om den är jordad eller ojordad. Är produkten ojordad får du inte använda den i ett uttag med jord, om den inte är dubbelisolerad vill säga. 

En ojordad dubbelisolerad lampa tillhör en annan skyddsklass och kan därför användas med jord. Dubbelisolerade stickproppar är konstruerade så att de inte kan öppnas, de är platta och passar i alla uttag,

Om du köper en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag, som en elektriker i Västervik som får bygga om den till jordad. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till jordad. 

23 Nov 2021